<![CDATA[Robert Jacobsson - Blogg]]>Thu, 31 Dec 2015 15:20:23 +0100Weebly<![CDATA[6 sexiga nyårslöften]]>Thu, 31 Dec 2015 13:27:34 GMThttp://www.robertjacobsson.com/blogg/6-sexiga-nyarsloften
År 2016 är det dags att ta dina relationer och ditt sexliv på allvar. Därför kommer 6 sexiga (förslag på) nyårslöften för dig:
1. FÖRSTÅ OCH SÄTT DIG IN I ANDRA MÄNNISKORS LUST OCH SEXUALITET.
Sträva efter att sätta dig in i och förstå andra människor. Det betyder att du kanske behöver läsa på, reflektera och läsa på igen. Vi behöver exv inte vräka ur oss att något är äckligt eller något annat dumt som kan frammana skam hos någon. När det gäller vissa fetischer som ligger långt ifrån din sexuella praktik eller sex som du har svååååårt att tänka dig själv in i: YKINMKBYKIOK: Your Kink Is Not My Kink But Your Kink Is Ok.

2. VAR SNÄLL MOT DIG SJÄLV.
Unna dig att börja året med att boka tid för att testa dig för könssjukdomar. Har du relationsproblem? Ta flera ordentligt snack med din/a partners! Uttråkad av ditt sexliv? Experimentera!

3. FOKUSERA PÅ DIN SEXUALITET!
Kanske behöver du ha mer tid för onani? Eller unna dig en sexleksak? 2016 ska bli året då du testar nya sätt att onanera på – med eller utan sexleksaker och tankestimulerande produkter!

4. ÖKA DIN KUNSKAP!
För varje år som går kommer det nya studier och ny kunskap inom sexualitetsfältet. År 2016 kanske är året då du ökar din kunskap och läser igenom några studier inom sexfältet? HURRA säger jag som sexolog då!

5. BRYT DIN DESTRUKTIVA RELATION!
Har du i månader eller år vantrivts i din relation och tappat känslor? Eller upplever du din relation som destruktiv? Ni har försökt på olika sätt att förändra men det går inte? Unna dig att bryta nu i början på 2016.

6. ENGAGERA DIG!
​Det finns såklart frivilligorganisationer att börja engagera sig i men det går givetvis på andra sätt att engagera sig inom sexualitetsfältet. Att börja prata om sex och sexualitet kan ge stora effekter – kanske på din skola eller arbetsplats. Och ja! Det finns så mycket att göra - vår kunskap är i mångt och mycket bristfällig! Kanske blir starten att gå med i någon fb-grupp (finns flera) och börja diskutera.

]]>
<![CDATA[Odla ett skägg mellan benen i julklapp]]>Wed, 02 Dec 2015 18:49:48 GMThttp://www.robertjacobsson.com/blogg/odla-ett-skagg-mellan-benen-i-julklapp
Bild
Foto: Wolf94114/flickr/CC BY-NC-ND 2.0
Könshår är ett laddat ämne. Normerna skriker åt dig att ansa, klippa och ta bort håret. Varför då? Jo, under senaste åren har könshår kommit att ibland ses  som okvinnligt, ofräscht och smutsigt. Studier visar att kvinnor som väljer att ansa sig till en rak bikinilinje varierar mellan varannan person till majoriteten. Och kvinnor som tar bort mer än bara utanför bikinin – ligger också högt. Upp till sex av tio tar bort nästan allt eller mycket könshår. Och jag har inte riktigt hittat en tillförlitlig studie på det - men en kan anta att rövhår ofta plockas bort oavsett könsidentitet i allt högre grad.

Att könshår är smutsigt och ofräscht är givetvis är det felaktigt - lyssna här vetja!

För någon vecka sedan var jag och pratade på Lesbisk frukost och svarade på frågor. Givetvis kom kroppsnormer upp och en person sa det så bra:
Normen är liksom att kroppen inte ska vara en kropp. Allt som är kropp som fett, finnar, celluliter, hår. Allt! All kropp ska bort. Men vill en inte ha sex med en kropp liksom?
Så för att peppa dig som vill spara ut könshåret och trotsa normerna kring rakade och waxat hår så vill jag dela med mig av en ny jullåt som handlar om just spara ut håret i julklapp!
]]>
<![CDATA[Jag börjar blogga - igen!]]>Tue, 03 Nov 2015 20:58:17 GMThttp://www.robertjacobsson.com/blogg/jag-borjar-blogga-igen
Bild
 Jag har inte bloggat sedan april och sporadiskt använt min facebooksida det senaste halvåret.

Jag behövde ta en pause ifrån sexologin och sexualitetsstudier för att fundera lite på vad jag själv vill med allt inom sexologins värld.

För cirka tre månader sedan slutade jag på Ligga med P3, ett sexprogram jag har jobbat på sedan Ligga med P3 startade 2010. Den sista tiden brände jag av rejält mycket på ganska kort tid - jag ville få ut så mycket som möjligt av den sista tiden! Sista dagen levererade jag en produkt som jag är sjukt stolt över. SEXBIBELN: Allt du behöver veta om sex. Det är 6 timmar av det bästa och kanske det viktigaste av mina fem år på Ligga med P3. I podden lär du dig om alltifrån klitoriskunskap till rövandning och kukstimulering till BDSM-historia. Ja, egentligen allt du behöver veta om sex! (ja, jag vill gärna att du lyssnar och feedbackar!).

Under fem år har jag arbetat ganska hårt med just sex och sexualitet. Jag har, förutom Ligga med P3, medverkat i flera andra medier som sexolog, men även rest runtom i Sverige för att föreläsa, workshoppa och utbilda personal i skolor, kommuner och hälso- och sjukvård (för att inte tala om Pridefestivaler!). Under tiden skrev jag även en masteruppsats inom sexologi, Sexmissbruk eller diagnosmissbruk? En diskursanalys av begreppet sexmissbruk.
Bild
Kort sagt, så har jag varit väldigt upptagen med sex. Ja, rentutav sexfixerad har jag varit. Jag har levt och andats sex. Men sen jag slutade på Ligga med P3 har jag tagit mig tiden att fundera på vad nästa steg skulle bli.

Och nu tre månader senare så börjar jag landa i lite mer vad jag vill få ut. I en samtid som består av många outbildade sexperter, många tyckare inom sexvärlden och i en moralistisk värld vill jag fortsätta att verka inom den lustfyllda, kunskapsbaserade sexologin.

Det jag vill göra här på bloggen är jag inte riktigt hundra på - men jag har en aning. Det kommer förmodligen bli cirka 1-3 inlägg i veckan. Jag vill ge er råd, tips och guider kring vanliga sexuella funderingar och problem - men också analysera sexualitetsfenomen. Så till det viktigaste kanske: Vad vill du läsa här? Jag är öppen för förslag! Kommentera gärna och kom med din input! <3

]]>
<![CDATA[Att vara bottom kopplas till femininitet]]>Thu, 16 Apr 2015 21:07:14 GMThttp://www.robertjacobsson.com/blogg/att-vara-bottom-kopplas-till-femininitet
Picture
Foto: Alex Torres/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0
När jag loggar in på Grindr, Scruff, Hornet, QX, Gayromeo eller något annat av alla gaycommunities, som numera finns, möts jag snabbt av ett väldigt kategoriserande av måååånga andra snubbar. Det är många ytliga detaljer som behövs vetas innan en vet om det går att klicka...

- Längd?
- Mått?
- Vikt?
- Kukstorlek?

En kan minst säga att det verkar finnas ett starkt behov av kategorisering. Men oavsett antal kilo eller millimeters skillnad på längd verkar det också nödvändigt att veta om en är kompatibla sexuellt.

- ÄR DU AKTIV ELLER PASSIV?

I ett vardagligt bögspråk
används uttrycken top och bottom, aktiv och passiv när det kommer till sex. Den som är top eller aktiv är den som penetrerar och den som blir påsatt är passiv eller bottom. 

Begreppen beskriver egentligen en sexuell praktik när det gäller anala samlag, men det kopplas också till könsroller där den som är passiv ofta ses som mer feminin.

]]>
<![CDATA[How to be an ass ally]]>Wed, 15 Apr 2015 21:37:22 GMThttp://www.robertjacobsson.com/blogg/how-to-be-an-ass-allyVi har varit inne och tassat på att rektum och analsex är tabubelagd. De allra flesta har ett förhållande till analsex på ett eller annat sätt.

En del känner ett starkt behov av distansera sig ifrån det - nej, huh! Något sådant håller jag inte på med. Vissa säger det mer eller mindre finkänsligt.... Som att säga att det är ÄCKLIGT, SJUKT, USCH osv.


Jag lever efter devisen att under mitt liv som sexolog vill jag åstadkomma, nåja... i alla fall vara en del av en sexuell revolution!

Och det jag tycker är viktigt är att vi respekterar varandras olika sexuella praktiker, fetischer och kinks (ja sånt som sker i samtycke och befinner sig inom lagens gräns). Då tror jag att människor generellt sätt skulle dämpa sina skamkänslor som de kan ha kring sina praktiker. Så, nästa gång du VERKLIGEN vill poängtera att DU MINSANN INTE HÅLLER PÅ MED NÅGOT SÅDANT (ja eller bara förmedla att du inte vill göra just den rövgrejen med personen). Varför inte säga det så här:

]]>
<![CDATA[Tampongfyllan - spritindränkta tamponger in i röven]]>Tue, 14 Apr 2015 20:51:46 GMThttp://www.robertjacobsson.com/blogg/tampongfyllan-spritindrankta-tamponger-in-i-roven
Picture
Foto: Kimberly Malvar/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0)
Under min uppväxt hörde jag många olika sexskrönor, berättelser som berättas vidare som byggs på och berättas vidare. Det kan vara saker som verkligen berättar något om vår samtid, och hur vi bör förhålla oss till sexualitet. En sexskröna som jag gick till botten med var om "tampongfyllan" egentligen stämmer. Tampongfyllan innebär att du skulle stoppa in spritindränkt tampong i röven och därav bli superfull!

- Ändtarmen kan ta upp en del läkemedel, som det vi kallar stolpiller. Men det du stoppar upp i ändtarmen får inte vara för retande för slemhinnan - i så fall stöter kroppen ut det. Upptaget är också relativt långsamt, berättar professor Henrik Sjövall, som är specialist på mag- och tarmkanalen.

Jag skulle avråda. Risken är att om du väljer starksprit skulle du kunna få en inflammation i ändtarmsslemhinnan som kan ge komplikationer.
]]>
<![CDATA[Satan och röven]]>Mon, 13 Apr 2015 19:16:41 GMThttp://www.robertjacobsson.com/blogg/satan-och-rovenSatan, eller för många känd som djävulen, är ofta gestaltad som den onde. Kort förklarat är att inom kristendomen tolkas Satan som en ängel som gjort uppror mot Gud - och sedan störtats. Djävulen får ofta rollen att locka människor ner i fördärvet.

Genom litteratur, film och konst har Satan porträtteras med olika utseenden och personligheter. Djävulen har både skrämt och roat människor. Det är framförallt tre olika betydelser som djävulen har inom litteraturen och det är det groteska, det tragiska och det skräckinjagande.

Picture
Foto: Will Laren/flickr/CC BY-NC 2.0
I västvärlden har Djävulen skrivits om i över tusen år. Genom åren har han också tagit formen som både kvinna och man - men det märks väl att Satan föredrar mansformen i konsten. Tidigare har djävulen även antagit formen av djur, ja ni vet getter och sånt, men under senare tid allt oftare enbart valt människokroppen.

Och nu kommer vi till det viktiga: RÖVEN

När det gäller Djävulens röv har den varierat från icke-existerande till att allt oftare få sig en plats. Enligt Hennig (2003) diskuterades det länge huruvida Satan egentligen har en röv. Det förändrades under 1500-talet då det ibland sades att speglar var "djävulens verkliga röv" - speglarna fanns ju där för att främja högmod och fåfänga.  En av de första framställningarna av djävulens röv var just i en spegel, i Tour-Landrys avbildning - där Hin Ondes röv syntes i spegeln medan en kvinna speglade sig fåfängt.
Det som är intressant, apropå röven som tabuerat område i dagens samhälle är att Djävulen njöt av att visa upp sin röv - och inte bara det! Satans dyrkare skulle också visa sin uppskattning av röven. Djävulen krävde därför att man skull kyssa den. Ja, det vill säga utföra rimming/slicka röv. Och det var kanske ännu mer skambelagt än det är i nutiden.
Enligt Hennig så var anledningen till att rimming var så skamligt att just sammanförandet av röven och anuset inte sågs som okej - och Hennig menar därför att "anus var kyrkans skräck". Hennig skriver att tankarna gick ungefär som så här:
Själen fick inte besudlas av en sådan kyss; den fick inte förenas med stjärten
Tillbaka till Djävulen och sexualiteten. Djävulen knullade hejvilt - även många unga tjejer, dock ingen under tolv år (Hennig, 2003) - utan hans specialitet var istället gifta kvinnor, så att de kunde avslöjas för äktenskapsbrott. Därefter knullade Satan deras män så att det blev ett dubbelt äktenskapsbrott. Hans kuk har beskrivits som alltifrån ett horn i stelheten till att vara enorm (upp till 1,8 meter), tjock och stor. Förutom att folk skrek av smärtan av hans kuk - så var kruxet också att han liksom aldrig fick nog.  Unga tjejer tog han i röven - så att de inte skulle bli gravida, men ändock besudlade.

Kanske är Satans röv ett viktigt kapitel i att förstå dagens anala motstånd?

]]>
<![CDATA[Revolutionen sitter fem cm in i röven]]>Sun, 12 Apr 2015 18:35:54 GMThttp://www.robertjacobsson.com/blogg/revolutionen-sitter-fem-cm-in-i-roven
Picture
Under Malmö Pride 2014 gick jag med denna paroll! Det är verkligen synd om alla heterocismän och andra män som har en skambelagd relation till sin röv och sexualitet. Att liksom inte kunna njuta av en prostata-orgasm! Nä, jag säger som för några år sedan:
Heteromän, våga ta den i röven!

HUR DU KAN STIMULERA PROSTATAN GOTTIGT

Picture
En del av prostatan kan du känna genom att stoppa in ett finger i rövhålet (eller så gör du det med två fingrar). Vissa älskar verkligen att få sin prostata stimulerad - och en hel del som får orgasm genom stimulering upplever att den sortens orgasm är starkare och mer intensiv. Men det krävs, såklart,  att den som får det känner sig rövavslappnad och är bekväm med sitt eget anus.

Som stimulering duger fingrar ypperligt - men det finns också en hel uppsjö av olika sexleksaker som har skapats just för prostatastimulering.

Tips och trix för prostatastimulering:
  • Använd glidmedel runt rövhålsöppningen.
  • Mjuka upp genom att försiktigt glida runt med ett eller två finger.
  • Personen som får stimuleringen ska andas avslappnande - ett starkt tecken på att hen är spänd är uppdragna axlar och att hen nästan håller andan. Det är inte skönt att få upp ett finger om röven är spänd.
  • Du kan känna med tummen mot rövhålet för att se om röven är redo att släppa in dig. Kniper personen så är hen inte riktigt redo.
  • När du väl för in ett eller två finger, gör "komsi-komsi" med fingret strykandes mot dig. De flesta gillar inte att liksom bli petade på sin prostata.
  • Du kan självklart passa på att runka av kuken samtidigt! Dubbel stimulering är ofta dubbel glädje.
Picture
]]>
<![CDATA[Håriga rövar och maskulinitet]]>Sat, 11 Apr 2015 17:09:58 GMThttp://www.robertjacobsson.com/blogg/hariga-rovar-och-maskulinitetSmaken är som baken – oerhört delad. När det kommer till att ha en hårlös röv – så tycker jag mig se att trenden går i vågor. Under vissa perioder så verkar det vara hetast inom bögvärlden att ha en slät rumpa – medan andra perioder så blir håret på röven en markering för maskulinitet.

2011 gjorde Sveriges Radio en oerhört spännande satsning där det djupgrävdes kring smuts. Och faktum är att en hel del kopplar just behåring till smuts.

I dagens Sverige räcker det inte att lukta vaniljstång. Ett hårstrå på fel ställe
och du betraktas som oförlåtlig ohygienisk (Smuts, del 3, 2011).

Picture
Foto: Dan Lacey/Flickr/CC BY-NC 2.0
Att ta bort hår på kroppen är väldigt vanligt. Det är renrakade fittor, armhår som tas bort för att inte tala om olika ansiktsbehåringar. Men rövhår är hår som oftast finns där utan att alla tänker på det. En härlig kompis till mig i Stockholm fick fungera som bollplank initialt när jag skulle skriva detta blogginlägg.

-       Det är mer uppenbart med män, om det är mycket hår. Men jag har aldrig noterat hår mellan skinkorna hos en kvinna. Själv har jag aldrig tagit bort rövhår.

Men att ta bort rövhår har många andra av mina tjejkompisar. Det kommer ofta upp i samtal kring waxning – ”ja, jag tog även bort håret i röven”. Kanske beror det på att det skulle se märkligt ut att vara ren-waxad runt fittan men ha kvar hårstrån i röven? Men jag tror också att rövhår är något som kopplas till maskulinitet. Jämförelsevis tänker jag mig att många tänker liknande kring hår runtom bröstvårtorna. Det ses som mer legitimt av män att ha hår runt bröstvårtor än hos kvinnor.
Picture
Foto: Arno/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0
Jag tänker på en historia som en kompis berättade om en kille hon träffade. Hon hade legat naken på sängen medan han tog en dusch, och hade känt att hon hade hår i röven. Utan att tänka på det hade hon börjat rycka loss några hårstrån och samlat i en hårhög, samtidigt som ljudet av duschstrålar hördes ifrån badrummet. På något sätt hade hon glömt av ljudet och helt plötsligt dök killen upp och tittade förskräckt på den allt större hårhögen och min kompis som drog något till hårstrå.

När Jean-Luc Hennig diskuterar idealstjärtar beskrivs en stjärt utan hårighet, utan anus eller utan antydan till könsorgan som en "silkeslen stjärt, särskilt tilltalande för dem som tyckte om fastheten, för den föreföll ännu inte helt mogen". Och kanske är idealet just hårlöshet hos många - men då ska en veta lite om anatomin. Området runt rövhålet innehåller många hårsäckar. Och ibland är håret så ljust och tunna att du inte upptäcker det, medan det ibland är tjockare och mörkare så det verkligen märks.

ATT TA BORT HÅRET MELLAN SKINKORNA

Om du känner för att ta bort håret finns det lite att tänka på. Om du någon gång har gett dig på projektet Raka Röven, vet du att det är gaaaaanska svårt - och ser roligt ut. En del beskriver det som att du står i en position som liknar en groda! Att nå till din egen röv och med lätthet raka ömt och försiktigt (eftersom huden där är skör) kan verka svårt. Men på liknande sätt som om du rakar runtom ditt eget könsorgan kan du göra med ditt rövhål. Ha en spegel som du kan titta dig med för att se att du fått bort håret.
Picture

]]>
<![CDATA[En passionerad sexbok med analsex för lesbiska]]>Fri, 10 Apr 2015 20:06:31 GMThttp://www.robertjacobsson.com/blogg/en-passionerad-sexbok-med-analsex-for-lesbiskaIdag hade jag tänk gå på en BDSM-klubb som döpts till namnet RECTUM - vilket hade vart väldigt passande till månadens rövtema, #rövapril.

Istället hamnade jag med en kopp rykande ingefärste med mynta hos min favvoflata. Ja, i några dagar har jag haft molande värk i min hals så det blir ingen utgång för mig tyvärr. Men i alla fall. Vad hade min favvoflata att ge mig? Jo lite rövinspiration!

Istället fick jag låna The Whole Lesbian Sex Book - A Passionate Guide for All of Us av Felice Newman. Jag fastnar direkt vid beskrivningen av analingus där en tjej berättar att hon gillar rimming för att det får henne att känna sig som en "bad girl doing the forbidden". Men detta citat är också beskrivande för boken:
That musty scent along with her womanly scent is beautiful
Felice Newman slicktipsar bland annat om att kittla håret runt rövhålet med tungspetsen och att pressa tungan mot öppningen samt att med handskar och glidmedel kombinera rövslickandet med att penetrera vaginan eller stimulera klitoris.

För övrigt är Felice härligt bejakande kring analsex och beskriver anal penetrering som att det är väldigt intimt för henne och att hon älskar hela processen av att bygga tillit i långsam takt. Bara en sån sak att hon publicerar en lista på 10 anledningar till att ha analsex gör mig glad! Mina tre favoritanledningar är dessa:
  • Du kan få mind-blowing orgasmer!
  • Du kan bli vän med en del av din kropp som du har fått lära dig att ignorera!
  • Du kan ha ALLT! På dina knän, med din partner penetrerande analt samtidigt som du kan pressa en vibrator mot din klitoris, trycka in dina fingrar i din vagina, stimulera G-punktsområdet och till och med känna din partners fingrar, dildo eller hand genom den tunna väggen mellan vagina och rektum.
]]>